BLOG SMOLJANA

субота, 26. јануар 2013.

ЛЕГЕНДА О ГРАДУ ГРМЕЧУ


ЛЕГЕНДА О ГРАДУ ГРМЕЧУ



У листу Босанска вила од 1.јуна 1886.године нађох интересантану причу "Кључ и његова околина" коју је написао поп Миле Поповић.
У другом дијелу приче писац је пренио легенду о граду Грмечу коју је раније у календару "Бошњак" објавио познати учитељ и просвјетитељ тога времена Петар Мирковић. Мирковић је иначе из Колунића из познате тамошње породице ,који је објавио доста дјела о нашим крајевима у "Гласнику земаљског музеја у Сарајеву" и другим гласилима.
Ову причи смо слушали у разним облицима од наших предака, па ево како је то описано у овој причи:



.........

Преко горе Грмеча на високом положају лежи "Бравско"; у њему има један бунар "Краљевац" и код њега једна зидина, народ је зове "Краљев тор".Недалеко отален у селу "Јасеновцу" има једна зидина,која је назад 20 година раскопана и нашао се облик цркве,па одтада на истом мјесту чини се богослужење на дан св.пророка Илије.У Бравску има више зидина које народ зове градинама.
Између Санице и Бравска диже се велика гора Грмеч,о којој се прича ,да на њој има град истог имена,али не лићи толико граду,колико као некој паланци,која је на високим литицама.
У лањском календару "Бошњаку" описао је П.Мирковић опширно,шта народ прича о граду Грмечу.И ми ћемо то овдје у потпуности забиљежити.

"Од Петровца одјахавши на источну страну скоро три сата,доћи ћеш на планину Грмеч.
На највишем врхунцу те планине стоји град,које исто име има као и планина.Град је половину зидан а друго половину је самотврд.
Мало се од њега порушило.А у ком је вијеку зидан,не зна се.Сад је зарастао у шуму,те у самом граду по калдрми има јела и јавора у промјеру по два до три метра.
Од Грмеча  један и по сат на пољу Бравску је једна развалина под именом "Градић",а близу њега веома здраво врело "Краљевац" .Ево шта народ приповједа о Грмечи и Градићу.
У старо вријеме у граду Грмечу становао је један краљ, а бијаше веома богат и силан.
Овце његове становале су на Бравску у Градићу.
У оно вријеме,приповиједа се,у тим крајевима није падао снијег никада.Једном бијаху чобани краљеви са овцама на Бравску, а удари снијег и затпа све овце.Чобани оду и кажу краљу шта  је било.
Краљ рече:"Дјецо моја! то је од бога пала слана,да за наске овдје није стања.Спремајте се,одмах идемо"

Почну се спремати и потоваре што су год имали,али како краљ бијаше пуно богат,па не могаше  све понијети ,он узме пуну тисову касу дуката и затпа их у граду.
Најмлађој ћерки његовој бијаше жао оставити толике дукате те не хтједе никако откучити се од новца,пак ни онда кад пођоше,не устајаше од касе вичући:"Ја их жива оставити нећу!" 
Отац јој говораше и заклињаше је,али она неће па неће.Но кад никако не хте поћи,отац је онда прокуне:
"Е кад нећеш да идеш с нама,а онда нека милостиви Бог нареди и послуша родитеља врућу молбу и овога часа да се претвориш у змију и да лежиш на њима и дневи и ноћи и љети и зими,а само на Ђурђев дан прије сунца један пут да изађеш,те ако се тадај са мушким сретнеш,да се пољубиш и опет повратиш у дјевојку и пођеш за истог ,а новце да узмеш свом суђенику".
Онога часа она се претвори у змију пашљата репа и сплаза се на новце.
А отац њезин пође итолен и крену на јужну страну.Путујући од Грмеча чим је ишао један сат,стао је и ударио биљег и како ондашњи народ зове мрамор.
Мрамори су и дан данашњи на истим мјестима гдје су и ударени .Високи су два метра и широки по метра од тврдога љутца камена;први стоји у Јањилима,затим у Зденом долу у пећини.Тај је у ђубре зарастао.Трећи у Горинчанима,пак онда у Сековцу(вјероватно Шековцу оп.адм),Криводолу,Црвљивици и пошљедњи у Жупи јуначкој.
У Унцу се краљ настани и сазида град Висућ на једној стијени,који је до данас сачуван у цијелости .Басамаци,који су у стијену исијечени ,нијесу у стању данашњи људи ни у два пута искорачити.
Више је људи из околине грмечке ишло рано о св.Ђурђу у Грмеч град да се пољуби са краљевом кћери.Али ни један није се могао одважити,дочекати да се сунце роди и да змија изађе.
Приповједају,да је био дошао један и стајао на градским вратима на Ђурђев дан и чекао,па када се сунце рађало,пође змија из града,те ће упараво њему.Сва се сијаше као сунце,на глави имађаше круну,а реп јој двострук.Он завеже и дочека је.Она дође до њега и почне му ићи уз ногу и управо допуза до главе и хтједе га пољубити у десни образ,али он макне главом,а она се одмах врати натраг на дукате.
И сад често пута који оде,али се не одважи чекати је ни један.А дјевојка сирота,ето још чека у народној замисли свога суђеника."



3 коментара:

  1. Овдје је Петар Мирковић, учитељ поријеклом из Колунића ,то баш опширно описо...Код нас је та легенда препричавана на више начина мада је суштина иста.Змија чува благо и чека момка да порани на Ђурђевдан да је пољуби и да се она претвори поново у дјевојку и узме благо.Та змија се у нашим причама звала "АЖДАЈКИЊА" ваљда да изгледа страшније,и била је у пећини на Црном врху(тамо пећина заиста постоји).Причали су да су ишли и момци из Смољане да пољубе змију али кад су чули неку страшну буку из дубине пећине бјежали би главом без обзира.Говорили су да се сваке године кроз Смољанско поље види траг кроз траву куд је аждајкиња прошла идући у посјети сестри која живи на Осјеченици.Понекад се кроз поље стварно видио траг,али прије ће бити да је неко провуко влаку из Рисоваче него да је прошла змија,али доста нас је вјеровало у ту легенду...ја и данас кад у Равницама,Русту или пољу видим какав траг прво чега се сјетим је аждајкиња...биће да ја и данас вјерујем да она постоји....

    ОдговориИзбриши
  2. На врху Грмеча има змија..то је чиљеница..сад да ли су аждајкиње или нису ,то је већ питање...ми смо негдје у априлу ишли горе на Црни врх и било је још снијега и горе умало Цакса није ујела змија...и неко је на оном камену који стоји горе као ознака висине написо "Чувај се има змија"...е сад да ли су због тих змија које горе заиста постоје ,прича о аждајкињи и даље актуелна...послије сам нешто размишљо да та змија горе на врху није била "та" змија којој је досадило да чека у пећини или у Грмеч-граду, па дошла на Црни вр ,ближе људима да се неки охрабри и ту је пољуби...

    ОдговориИзбриши
  3. Kažu kad je mladić drmno glavom da je zmija pala i proklela ga ljudskim glasom. Vi oženjeni ne idite mogla bi vas i ujesti.

    ОдговориИзбриши