BLOG SMOLJANA

уторак, 14. август 2012.

NASIPANJE PUTA OD BATAKA DO CRKVE


NASIPANJE PUTA OD BATAKA DO CRKVE




Rijetko se kod nas može vidjeti pozitivnih primjera da se napravi nešto korisno za selo i još u saradnji sa Opštinom.
Da je to ipak moguće,vidjeli smo u Smoljani u nedelju poslije Ilindana 5.08.2012.godine.





Za gornji dio sela Mrđe i Tavani,kao Radišiće kroz koje prolazi ,Batak је oduvijek predstavljao problem.Ti problemi su bili posebno zimi ,a kiše i u drugim dijelovima godine nosile su pijesak koji je nasipan,pa je put većinom bio u prilično lošem stanju.





Ovaj put Batak je nasut "grebom" malo kvalitetnijim materijalom koji nastaje prilikom rekonstrukcije asvalta (a trenutno je u toku rekonstrukcija puta AVNOJ-a od Ključa do Petrovca) .



Akciju su pokrenuli Radišići Mišo i Sniježa ,koji žive tu pored Bataka i imaju farmu pilića ,a prilozima su pomogli skoro svi stanovnici Mrđa i Tavana ,koliko su mogli ,odvajajući od svojih skromnih prihoda.Priloge su dali i neki Smoljanci koji ne žive gore,ali ponekad dođu i prođu "uz Batak".






Kad se u akciju uključila i opština Petrovac ,preko načelnika Ermina Hajdera (koji je obezbijedio mehanizaciju za rad),onda je bilo sigurno da će od te akcije nešto biti.Uključila se i mjesna zajednica preko predsjednika Marinka Mrđe i posao je morao biti završen.





Uz nasipanje Bataka,saniran je i put iznad Sjerovca koji su uništili kamioni koji prevoze balvane (iz našeg Grmeča ne plaćajući za to nikakvu naknadu za održavanje puteva) kao i put prema Smoljanskoj crkvi .









Uz načelnika Hajdera koji je prisustvovao izvođenju radova ,predsjednika MZ Smoljana i načelnika opštine Drinić Prošića ,radovima je prisustavalo i dosta Smoljanaca koji su došli da vide kako se nešto pozitivno dešava u njihovom selu.
Bilo je lijepo vidjeti zajedno u Smoljani više ljudi koji znače nešto na lokalnom nivou.

Načelnici opština Petrovac i Drinić: Ermin Hajder i Dejan Prošić

Domaćin se naravno potrudio da se po običaju poslije završenih radova za izvođače radova i goste obezbijedi ručak u Radišićima,a kakav bi ručak bio bez pečenog janjeta



Na kraju da kažemo da se nadamo se da će ovakvih akcija biti što češće i da će se i dalje na na sličnim primjerima pokazivati saradnja lokalne vlasti i stanovništva na opštu korist svih .



5 коментара:

  1. " Uz nasipanje Bataka,saniran je i put iznad Sjerovca koji su uništili kamioni koji prevoze balvane (iz našeg Grmeča ne plaćajući za to nikakvu naknadu za održavanje puteva) kao i put prema Smoljanskoj crkvi . "
    .... I ovaj problem je resiv: Parkirate dva automobila na put da kamioni ne mogu proci vec samo manja vozila ,... bunice se prvi put , drugi put , deseti ...ali popravice puteve garantovano ... njima je u interesu.

    ОдговориИзбриши
  2. Срара цеста у Смољани датира из времена старих римљана (пут каравана) и права је штета што овај стари пут није обновљен. Надам се да ће доћи нека боља времена и да ће се неко сјетити и покренути ту инцијативу.

    ОдговориИзбриши
  3. Lijep primjer da se nešto radi kod nas ,pa makar to bilo i pred izbore...
    Ako se stanovništvo organizuje da nešto uradi, pa to još pomogne i načelnik opštine onda je to za svaku pohvalu.
    I ovaj komentar iznad ima smisla,milioni kubika balvana se odvlače iz Grmeča od toga ne samo Smoljana nego ni Petrovac nema nikakve koristi, a što ne izdvajaju ništa od sve te šume koju odvoze nego još sa svojim kamionima uništiše našu cestu koju smo mi pravili...sramota...Da ne spominjem da kamioni višestruko premašuju dozvoljenu težinu ,jer ti lopovi koji vuku šumu imaju veze u policiji i svagdje, pa njima niko ne kontroliše dozvoljenu težinu...Trebalo bi pokrenuti neku akciju,blokirati put makar na jedan sat da se čuje za taj problem,da se podigne na viši nivo...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Potpuno se slažem, za tu blokadu puta, barem na jedan mjesec, jedan sat je malo. Smoljani je oteta rijeka, Smoljani je pokradena šuma i još se krade, put prema Smoljani je zatrpan smecem,Smoljanci su raseljeni a Smoljanci cute i čekaju bolja vremena. Bolja vremena nece doci nikada ako ih sami ne napravimo. Šta treba da se stidimo naše očevine i djedovine, zbog fukara, zbog lopova kojima nikad nije dosta. Ne znam kako Vama al za meni ovo nasipanje puta, nije ništa u odnosu na dug koji ima i Petrovačka opština prema Smoljani i država BiH.Smoljanci zaslužuju mnogo više, a Smoljana nije ničija kolonija. Latinovic Vladimir

      Избриши
  4. Slažem se sa komentarima ali dali će to ostati samo riječi ili će riječi preći u djela. Da vidimo, ko je pokreno zaostavšinu-đedovinu? Kod nas Smoljanaca je to sve još na đedovima. Ja sam to pokrenula pa pokrenite i vi. Da se zna katastarski da je to vaše-naše. Pređimo sa riječi na djela.

    ОдговориИзбриши