BLOG SMOLJANA

недеља, 15. јун 2014.

ИЗ НОБ: AНИЦА СТОЈАНОВИЋ- ПРЕДСЕДНИЦА АФЖ-А




ИЗ НOБ-A





______________________________________



АНИЦА СТОЈАНОВИЋ ИЗ ПРЕДСЕДНИЦА АФЖ-А




_______________________________________


ИЗ KЊИГЕ: "НАРОД РАТНЕ ОПШТИНЕ СМОЉАНА"










Аница Стојановић је рођена 1892. године у селу Смољана од оца Томе и мајке Тодоре. Аница је седмо дијете од дванаесторо дјеце својих родитеља. 
Удала се 1917. године и родила деветоро дјеце, четири сина и пет кћери.
 Аница је од првих дана организовања АФЖ била једна од најистакнутијих жена у Смољани. Боље рећи најактивнији друштвено политички радник међу женама њене доби. Због тога је послије одласка Јеле Латиновић на нову дужност бирана за предсједницу Одбора АФЖ-а.
 На дужности предсједнице остала је све до ослобођења земље.
 Након рата са сином Драгом одселила се у Банатско Велико Село међу првим колонистима. Тамо је умрла и скромно сахрањена 1974. године.
 Аница је уз Јелу Латиновић пионир борбе за еманципацију жене у ратној општини Смољана.Од почетка је схватила циљеве народноослободилачке борбе и укључила се у изградњу нове народне власти, а прије свегау рад са женама. 
Истицала се динамиком и несебичним залагањем у организовању акција за помоћ на фронту, у разбијању летаргије, предрасуда и заосталих схватања код жена. У заосталој, полуписменој средини и у њеним годинама био је то примјер заслужан дивљења. У том смислу она је у неку руку смољанска ,,Јованка Орлеанка". Аница је у свим акцијама била прва и бескомпромисна. Примјером је показивала како се треба борити за људска права и достојанство жене.
 Аница се нарочито истицала у организовању и провођењу акција за збрињавање и његу рањеника у болницама, за снабдијевање партизанских јединица храном и одјећом. 
Дијелом је и Аничина заслуга што борци и рањеници пролетерских јединица и избјеглице са Кордуна и Баније носе најбоље утиске о гостољубивости и родољубљу нашег краја. У све акције Аница је уносила свој живахни темперамент, ентузијазам и храброст. 
Она је понијела највећи терет око мобилизације жена за помоћ болесницима инфективне болнице у школи у Смољани у другој половини 1942. године.Свакој жени она је прилазила са пуно такта али и озбиљно и упорно. Успијевала је сваки пут да их масовно укључује у акције и тако обезбиједи провођење у живот мјера и задатака који су тада стајали пред политичким факторима борбе и револуције. 
Аница је само оличење жене општине Смољана. Све су оне, свака на свој начин и према својим материјалним могућностима, дале обол нашој борби и заслужују да им се каже ВЕЛИКА ХВАЛА. 


Гојко Латиновић












1 коментар:

  1. Moje rano djetinjstvo okruženo tugom zbog gubitka majke ublažila je moja baba Anica svojom nesebičnom ljubavlju. Bila mi je: majka, baba, drug, prijatelj, moja zvjezda vodilja i životni reper. Zar je jedna Smoljana mogla da iznjedri takvu ženu, takvog borca. Pored toliko djece, teškog seljačkog rada prilazila je svakoj ženi i budila plemenitost i milosrđe u srcu. Izgubivši muža a dva sina odlaze u rat baba je svoju tugu skrivala u srcu i uvek bila spremna da pomogne: izbjeglim, ranjenim a i onima koji se bore za oslobodjenje. Gde god je čula da su Partizani pristigli: umorni i gladni, baba bi natovarila konja sa hranom i odjećom i krenula u pomoć. nadalo se njeno srce da će jednog dana sresti svoje sinove ali to se nije dogodilo sve do kraja rata. Često je govorila da je imala osjećaj kad pomogne Partizanima da je pomogla svojoj djeci. Onda kaže "pa jesu, sve su to moja djeca". Za Anicom je tri puta raspisana potjernica i nagrada onom ko je izda. Niko nije poletio za novcem i potkazo babu, toliko je veliko srce bilo naših smoljanaca. Jedne prilike su je zaustavili kod Daćine Vode i pitali je za Anicu a ona je brzo rekla da se zove Rada Marjanović i okrenula konjima prema Krnjoj Jeli. Tako su bile mudre naše žene. Sada se često pitam dal smo i mi nasledili gene predaka. Ma koliko posleratni kumunizam uči da nema Boga ja znam da su naši stari nosili Boga u srcu. Često je baba govorila da je bog video njenu dobrotu, a narod ni ne mora. Njen narod nju nikad nije zaboravio i vidim da je nazivaju Smoljanskom Jovankom Orleankom. Smoljana je iznedrila mnogo hrabrih žena, sve su one bile uključene za pomoć partizanim,. još uvjek važi izreka da su smoljanske žene dobre duše, velikog srca i da su kršne(visoke, lijepe). U dušama velikih ljudi ništa nije teško. Mi danas imamo svoje smoljance u duši i srcu i ponosna sam na njih. Svaki dan nam oslikavaju bojama sa svojih čarobnih fotografija našeg rodnog sela. Pišu o našim precima i otimaju ih od zaborava. Znam da bi i baba Anica bila ponosna na nas. Uvek je podržavala svaki napredak svog naroda. VJEČNA JOJ SLAVA I HVALA

    ОдговориИзбриши