BLOG SMOLJANA

недеља, 26. фебруар 2017.

УЧИТЕЉИ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У СМОЉАНИ 1927-41





УЧИТЕЉИ 
У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ
 У СМОЉАНИ 1927- 41








________________________________________________________



Неколико учитеља који су  службовали у Смољани прије II свјетског рата, о којима сам податке нашао у старим новинама Краљевине Југославије.

________________________________________________________

Као што смо у претходним причама видјели, Основна школа у Смољани је отворена 1927.године и о учитељима који су службовали у њој до рата мало знамо.
У неколико сатрих новина Краљевине Југославије из 30-их и 40-х година нашао сам податке ио неколико учитеља углавном везане за њихово постављење или премјештај из Смољане или промјену чиновничке групе.


НИНО С. КАТОВИЋ


 Први који се спомиње је Нино Катовић у "Просветном гласнику" 
од 01.06.1933.године, гдје у рублици Личне вести под насловом: УНАПРЕЂЕЊА - УКАЗИ;  У VII ПОЛОЖАЈНУ ГРУПУ, на страни 618 стоји:

"Катовић С. Нино, у Смољану, 
среза босанскопетровачког,
бановине врбаске"




Вјероватно је он у Смољану дошао раније и службовао неко вријеме прије овог унапређења, и требало би да стоји " у Смољани" јер говоре о томе гдје се који учитељ налази на служби.
Зато знамо кад је отишао из Смољане, јер у истом листу у броју од 01.10.1934.године под насловом ПРЕМЕШТАЈИ ПО ПОТРЕБИ- УКАЗИ
на страни 819 стоји:


"Катовић С. Нино, из Смољане, среза босанскопетровачког, у Бихаћ, среза бихаћког, бановине исте, с правом чиновника VII положајне групе"



ТОШИЋ М. РАДИША


У истом "Просветном гласнику" ( 01.10.1934) у коме је учитељ Катовић премјештен у Бихаћ, пише на страни 802 под насловом 
ОСНОВНЕ И ВИШЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ
ПОСТАВЉЕЊА
ОДЛУКЕ
ЗА УЧИТЕЉЕ И ЧИНОВНИЧКЕ ПРИПРАВНИКЕ:


"Тошић М. Радиша, бивши учитељ, у Смољану, среза босанскопетровачког, бановине врбаске, с тим да му се за пензију признаје време од 2. октобра 1929.год. до 31.августа 1933.год. по параграфу 274 стр.2 Закона о чиновницима 
( о.н. бр. 35616 од 28-VII-1934.god.)"




 Радиша је, по свему судећи дошао као замјена за Нину Катовића, а у Смољани је следеће 1935. године дочекао унапређење.
"Просветни гласник" од 01.07.1935.године на страни 829 пише под насловом:
 УЧИТЕЉИ
ПОСТАВЉЕЊА
ОДЛУКЕ 
ЗА УЧИТЕЉЕ, ЧИНОВНИКЕ IX ПОЛОЖАЈНЕ ГРУПЕ,
ЧИНОВНИЦИ ПРИПРАВНИЦИ:


"Тошић М. Радиша у Смољани, среза босанскопетровачког, бановине врбаске. ( О.н. бр. 33356 од 30-V-1935.год)"



МИЉУШ П. ДАНИЦА


О Даници имамо податак из једних других новина "Време" од 10.августа 1937. године на страни 8 под насловом 
РАЗМЕШТАЈ УЧИТЕЉА-ЦА
ПО МОЛБИ А ПРЕМА РАСПИСАНОМ СТЕЧАЈУ
ВРБАСКА БАНОВИНА


" Миљуш Даница из Смољане у Косјерево"


О Даници налазимо касније податак да је 01.07.1940.године, као учитељица у Романовцима, срез босанскоградишки, бановина врбаска, унапређена у IX чиновничку групу, па закључујемо да је у Смољану дошла као млада учитељица.






ДИВЈАК Н. МАРИЈА





 Већ следеће године од доласка учитељице Миљуш у Смољани се помиње нова учитељица Дивјак Марија, која је премјештена из Очијева у Смољану
Просветни гласник од 01.07.1938.године  пише на страни 655 под насловом 
ПРЕМЕШТАЈИ ПО ПОТРЕБИ СЛУЖБЕ
УКАЗИ

"Дивјак Н. Марија, из Великог Очијева, среза босанскопетровачког, бановине врбаске, у Смољану, среза босанскопетровачког, бановине врбаске, са правима чиновничког приправника."












РИБАРИЋ А. ДАНИЛО

РИБАРИЋ Д. МАРИЈА


Међу задњим учитељима прије рата били су вјероватно брачни пар Рибарић, мада постоје подаци да су њих двоје заједно напустили Смољану 01.01.1941.године по личној молби, а о Данилу има податак у "Просветном гласнику" 01.07.1940.године да је унапређен у IX положајну групу.
На страни 594 под насловом:
УЧИТЕЉИ - ПОСТАЉЕЊА - УКАЗ
ЗА УЧИТЕЉЕ, ЧИНОВНИКЕ IX ПОЛОЖАЈНЕ ГРУПЕ,
УЧИТЕЉИ, ЧИНОВНИЦИ ПРИПРАВНИЦИ

"Рибарић А. Данило, у Смољани, среза босанскопетровачког, бановине врбаске"





Неких пола године касније, за премјештај по личној молби, у Машиће- срез босанскоградишки, налазимо их обоје.
У "Просветном гласнику" од 01.01.1941.године стоји на страни 58 под насловом:
ПРЕМЕШТАЈИ ПО ПОТРЕБИ СЛУЖБЕ
ПО МОЛБИ- УКАЗИ:

"Рибарић А. Данило, из Смољане, среза босанскопетровачког, бановине врбаске, у Машиће, среза босанскоградишког, бановине врбаске, с правима чиновника IX положајне групе."

 "Рибарић Д. Марија, из Смољане, среза босанскопетровачког, бановине врбаске, у Машиће, среза босанскоградишког, бановине врбаске"









За Данила има податак у истим новинама од 01.12.1936. године да је био учитељ у Пишталинама код Цазина и да је отпуштен из службе, тј. да му служба престаје 14.10.1936.године.
Послије рата је написао књигу "Борбени пут 43.Истарске дивизије" па сазнајемо његово поријекло, а у својим мемоарима га спомиње учитељица Ана Дошен (занимљиво, рођена у Крњеуши) и каже да је требао бити први Истарски генерал, али није прихватио јер је желио остати само обичан учитељ, и каже да се дружила са његовом женом Маријом у Загребу гдје су сви били касније премјештени из Истре.

Нема коментара:

Постави коментар