BLOG SMOLJANA

среда, 14. новембар 2012.

PRIRODNE LJEPOTE SMOLJANE-JOVINA JAMA




PRIRODNE LJEPOTE SMOLJANE

JOVINA (DAĆINA JAMA)




Kratka video pričica o jednoj prirodnoj znamenitosti Smoljane,Jovinoj (Daćinoj) jami koja se nalazi pored puta za Petrovac .
Jama je nedaleko od poznate Daćine vode,u Daćinom gaju- dijelu Risovače ,inače privatnoj zemlji Kecmana iz Srednje Smoljane koji imaju veliko prostranstvo livade i šume u ovom dijelu Smoljanskog polja.
Prilično je duboka ,i narod ju je zvao bezdanka... 
Čobani, koji su čuvali blago u polju, pokupili su i pobacali u nju sve kamenje okolo  slušajući kako dugo odzvanja padajući u njenu dubinu...
Autor je bacio kamen u nju za sve one koji su nekad bacili kamen u ovu ili neku drugu Smoljansku jamu.
Ili bilo koju jamu....


j






2 коментара:

  1. захваљујем Славку за камен бачен умјесто мене. Ова јама је била најопаснија од свих јама. некако није било свеједно стајати поред ње а била је тик уз пут. Сама помисао да из те јаме тешко би те могла извући најобученија екипа уливала је страх. Ми као дјеца нисмо били свјесни тог страха па смо често прилазили толико близо да се ивица јаме одронјавала испод наших ногу. Често смо из куће односили клупко конца-пређе и везали на конзерву од месног нарезка затим спуштали у јаму. По Славковом бацанју камена може се претпоставити колико је јама дубока. Кад се после дужег времена чује бућ, што значи да је на дну јаме вода. Око ове јаме расте посебно лијепо цвијеће у прољеће као неки мамац. Као дјете сам се често питала зашто у цјелој Рисовачи нигде нема цвијећа тако лијепог као на ивицама ове јаме. Заиста чудно.

    ОдговориИзбриши
  2. samo da napomenem da je Daćo Kecman platio česmu Austro-Ugarima sa dva vola najjača iz krda. Baš ga je skupo koštala ta česma koju je danas neko oskrnavio i voda ne teče. Znači Daćina voda je privatni posed i vlasništvo naslednika Daće i Jove Kecmana i njihovih potomaka.

    ОдговориИзбриши