BLOG SMOLJANA

недеља, 18. новембар 2012.

PUTOVANJE KROZ SMOLJANU (video)

PUTOVANJE KROZ SMOLJANU



Video priča u osam nastavaka,o putovanju u Smoljanu i kroz Smoljanu ,jednog našeg Smoljanca iz Bačke.
Slaviša Praštalo je u Smoljani proveo neke davno, lijepo vrijeme školskih raspusta kod đeda Vase i babe Pave i to mu je djelovalo tako zarazno da se i danas u svojima: Rastini,Gakovu i Somboru i dalje osjeća kao pravi Smoljanac.
Inače majstor od kamere,pretočio nam je svoje putovanje u Smoljanu u aprilu 2010.godine u devet majstorski urađenih video pričica.

Pošto je sve češće sanjao Smoljanu, odlučio je da je vidi i uživo poslije  22 godine koliko nije bio tamo.
Sa bratom Draganom ,koji je isto "veliki Smoljanac" u dalekom Parizu ,došao je tog proljeća u Smoljanu naoružan kamerom i fotoaparatom i pored toga što je razgalio svoju dušu ,ostavio nam je i ove prelijepe video priče .



U prvoj priči, pjesmu "Oj Grmeču,nad gorama goro" prvi pogled na Smoljanu iz Donjeg Kapljuva,a kad su prošli Petrovac i poznatim putem krenuli prema Smoljani -srce je naraslo do broja 46...Dragan je više vremena proveo u Smoljani pa je on znao više stvari i objašnjavao detalje usput.Uz posjetu Daćinoj vodi došavši do mjesta gdje se razdvajaju putevi za Smoljanu i Krnju Jelu selo se vidjelo kao na dlanu.



U drugoj priči od raskrsnice, kroz polje- "putem krivudavim kao zmija" ,kako reče Slaviša,pa do "podbatak" do prvog cilja kuće Rade Inđića neposredne blizine mjesta gdje su nekad živjeli njihovi .


Treća priča-posjeta rodnom ognjištu...ostacima kuće gdje su nekad živjeli Praštali ...


Četvrta priča-obilazak okoline oko nekadašnje kuće đeda Vase Praštala...sjećanje na nekadašnje puteve... 



Peta priča-put ispod sela u Krnju Jelu,sve uz pjesmu "Drvosječa"...



Šesta priča-posjeta majčinom ognjštu...
Glavica,mjesto gdje je živio ujak od braće Praštala- Obrad Kragulj...
Na povratku obilazak još "znamenitosti":Rijeke,Prežaljke kod Đana,Srednje škole sa spomenikom žrtvama iz dva prethodna rata i igralištima i na kraju slika današnjih đaka škole ,na kojima će počivati budućnost Smoljane...



U sedmoj epizodi uz pjesmu "Drvosječa" povratak iz Krnje Jele ispod sela do kuće Mile Mandarića koji "pjeva naprvo" u pomenutoj grupi,pa uz Batak do Radišića.Obilazak stare škole gdje se Dragan sjeća svojih školskih nestašluka i predivan pogled sa glavice iznad škole na Smoljanu i prema Petrovcu,obilazak crkve i groblja i na kraju na Sjerovac...
Bez posjete ovom izvoru priča bi bila siromašna...



U osmoj priči,poslije  posjete Sjerovcu -uzastranu u Tavane... 
U Mrđama su sreli Cabriju i poslije malo priče sa njim produžili u Tavane.



U Tavanima posjeta rođacima Panjici i Slavku Stojanoviću i njihovom đedu Panji .Stojanovići su ih proveli kroz svoje bogato imanje gdje nema- šta nema.
I na kraju  put nazad prema Ključu i dalje na istok, opjevanom "cestom Petrovačkom"

Нема коментара:

Постави коментар