BLOG SMOLJANA

четвртак, 28. јун 2012.

ПАРАСТОС НА ВИДОВДАН 2012.





ПАРАСТОС НА ВИДОВДАН 2012.






И ове године је на Видовдан у Смољани код Средње школе ,испред споменика погинулим борцима Смољане одржан парастос.
На Видовдан 2008.године обновљен је споменик погинулим борцима из Другог свјетског рата  и на њему постављена плоча са именима погинулих бораца Смољане,Крње Јеле и Капљува у овом задњем Отаџбинском рату.
Од тада се сваке године на овај дан одржава парастос погинулим борцима ,како овим чија су имена исписана на споменику ,тако и свим оним борцима Смољане изгинулим за слободу кроз историју.




















За  обнављање споменика из Другог свјетског рата и на постављању плоче са именима погинулих из овог рата најзаслужнији је Иле Драгишић -кога нажалост више нема међу нама ,па је и ово прилика да га се сјетимо ,и свега онога што 
је урадио за Смољану.







Парастос је служио наш свештеник Бојан Митрић,а присустовали су му  и представници борачке организације.
Овај Видовдан је био и тужно сјећање и двадесета годишњица погибије бораца Смољанске чете на почетку рата ,још једно сјећање на наша страдања на овај тужни дан.
НЕКА ЈЕ ВЈЕЧНА СЛАВА СВИМ ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА СМОЉАНЕ И СВИМ ЖРТВАМА РАТОВА И БОРБИ ЗА СЛОБОДУ КРОЗ ИСТОРИЈУ. 


Ево и пар слика са парастоса 2010.године :






















(Хвала Миши Радишићу на сликама са овогодишњег парастоса )

2 коментара:

  1. Слава мртвима, дуг живот преживјелим. Сви су вредни да их памтимо и да им често упалимо свеће а не само на овај дан. Како су сви у овом нашем селу родбински повезани сви смо у тузи.

    ОдговориИзбриши
  2. Vidovdan je najtuzniji dan u mom zivotu. Izgubila sam jedinog brata. Ugasilo se ognjiste mog oca. Jedino dragi Bog zna zasto je tako. Vjerujem da ce se Smoljanci potruditi da nasa Smoljana opstane u svojoj vjeri i tradiciji.
    Jer SMOLJANA je jedna jedina. Zora Serbula

    ОдговориИзбриши