BLOG SMOLJANA

субота, 16. јун 2012.

VATRA

V A T R A



PROLJEĆE U SMOLJANI  2012  - PRIČA TREĆA




Kažu za vatru:" Dobar sluga ,ali zao gospodar" i to se pokazalo tačnim milion puta.
Koliko je samo šume i čega još uništeno,posebno zadnjih godina ,i to najčešće ljudskom nepažnjim-paljenjem vatre koja je izmicala kontroli.
Smoljansko polje ,otkad se ne kosi masovno poslije rata,skoro svake godine gori ,a uz to obično izgori i dosta toga što nebi trebalo.





Poznata je priča da je neposredno poslije rata ,kad su se prvi stanovnici počeli vraćati u Smoljanuiz izbjeglištva neko paleći smeće ostavio vatru da gori i požar se proširio i izgorjelo je na desetine  starijih kuća,pojeta ,štala i drugog što je bilo ostalo nesrušeno i nezapaljeno po selu.Skoro sam slušao priču ljudi koji su došli iz Drinića preko polja iz Kapljuva i već kroz polje osjetili miris dima koji je bio pomješan sa jutarnjom maglom.Kad su došli u selo nisu mogli vjerovati prizoru koji ih je dočekao- sve je bilo pogorjelo.
Tako je još više pogoršan ionako težak položaj tih prvih,ali i kasnijih povratnika, jer da gotovo ni jedna pomoćna zgrada nije ostala u selu.
I sad nije ništa bolje,na prethodne dvije i ovoj sledećoj slici se vidi požar u jesen 2011.u kome je izgorila uglavnom desna strana polja,a neko je  u Počazbinama zapalio travu-vidjelo se odatle je krenuo požar i gorio par dana.Čak su i vatrogasci intervenisali jer se približavao kućama.


Prizor izgorjelog polja ,nije bio nimalo lijep.Izgorilo je uglavnom sve drveće koje je bilo na putu požaru ,pa će se teško oporaviti.Posebno su izgorjele ljeske pa će teško biti lješnika kao što ih je nekad ovuda bilo po ovom prostoru.




Evo jednog slučaja ,koji se umalo oteo kontroli ,koji sam primjetio dok sam slikao neke proljetne prizore maslačaka i ostalog po Smoljani proljetos


Moj komšija Vico Marić je htio zapaliti neku živicu,da izgori da mu ne smeta pri koševini ,ali je vjetar okrenuo vatru na drugu stranu prema kućama i sijenima.Pomogao sam mu da obuzdamo vatru, a malo je falilo da nam se otme kontroli.


Kako bi se u gusarskim filmovima reklo:Čovjek u moru...kod nas bi bilo: "Čovjek u vatri" !











Na kraju smo zadovoljni što smo ugasili požar ,ladnim pivom pročistili grlo od dima.




Slučajno je ovo bilo "uveč Prvog maja" tako da smo se naveče opet bavili vatrom ,nastavljajući tradiciju .
Nekad se ove večeri sva Smoljana i Krnja Jela sijala od vatara koje su paljene na dominantnim uzvišenjima, da bi se bolje vidjele iz cijelog sela.To je nekada baš bio doživljaj,svi su se trudili da njihova vatra bude najveća i da najduže gori.Danima su se sakupljale stare gume i ostali materijal pogodan za veliku vatru.Posebno su djeca uživala u ovome.Ni ove godine tradicija nije prekinuta ,pa je uz ovu našu vatru u Latinovićima plamtila vatra i u Mrđama i na Krndiji,bar od onih što su se mogle vidjeti odozdo.






































* Slike polja koje gori sa datumom 18.09.2011. -autor Marko Marjanović

1 коментар:

  1. U ovakvom ili nekakvom drugom požaru izgorela je i moja rodna kuća u kojoj sam odrasla. Tužno je videti zgarište rodnog praga. Kuća je odolela ratnom razaranju, ali je vatra uspjela dokrajčiti. Dali hotimično ili nehotimično Bog to zna, nestala je u plamenu.

    ОдговориИзбриши